District 9

Filmtips Publicerat 2010-03-18 Klockan 22:27:54 Kommentarer (0)
Det har gått över 20 år sedan utomjordingarna anlände till jorden. Mänskligheten förberedde sig då på ett fientligt möte med överlägsen teknologi, men ingenting hände. Utomjordingarna blev istället kvar som flyktingar på jorden. Varelserna placerades i provisoriska hem i Sydafrikas District 9, allt medan jordens nationer debatterade deras fortsatta öde.

Men nu har människornas tålamod tagit slut. Ansvaret för utomjordingarna har därför kontrakterats MNU (Multi-National United), ett privat företag utan intresse i utomjordingarnas välfärd. MNU kommer att göra enorma vinster om de kan få utomjordingarnas vapen att fungera. Men än så länge har alla sådana försök misslyckats eftersom aktiveringen av vapnen kräver utomjordisk DNA.

Spänningarna mellan människor och utomjordingar kulminerar när MNU-tjänstemän inleder omlokaliseringen av alla icke-mänskliga individer från District 9 till ett nytt läger. En av MNUs fältarbetare, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), utlöser ett utomjordiskt virus som börjar förändra hans DNA. Wikus blir snabbt den mest jagade mannen i världen, tillika den mest värdefulle, eftersom han bär på nyckeln som kan avslöja hemligheterna om utomjordingarnas teknologier. Utstött och utan vänner finns till slut bara en plats för honom att hålla sig gömd; i District 9.


Idag tog jag tag i saken och slog på District 9 på projektorn. Har länge tänkt att se den men har aldrig blivit av  På grund av många dåliga ursäkter, men idag blev det av. Hade ganska höga förväntningar efter att jag läst en hel del positivt om denna film. Har man inte läst någonting om denna film så blir man nog orolig att man slagit på kommentator spåret när man börjar se den, det är precis som om huvudpersonen och flera andra sitter och berättar om filmen, men så är inte fallet, de pratar alltså om vad som hänt, det är en dokumentär i filmen, om man kan säga så.

Jag blev dock lite besviken, trodde att det mer skulle gå ut på att Wikus skulle gömma sig i District 9 men det utgjorde inte så mycket av filmen alls. Hade tänkt mig att stora delar av filmen skulle vara att han levde där bland utomjordingarna men så var inte fallet, så det blir ett litet minus. Effekter och action var dock bra genomgående i hela filmen och den som översatte utomjordingarna gjorde det bra ;)

Betyget blir 3 svartnäsblod av 5 möjliga!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: